7 tips die je helpen betere stemopnamen te maken

door Franck

Goede stemopnamen voor bijvoorbeeld je Youtube video's of podcasts kan een verrassend lastige klus zijn. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat het hebben van een fatsoenlijke microfoon en er duidelijk in spreken alles is wat nodig is om een voice over te maken die professioneel klinkt en vertrouwen en autoriteit wekt bij je publiek.

Maar na een paar takes zijn de meeste mensen teleurgesteld over hoe anders hun audio klinkt in vergelijking met die van hun favoriete YouTubers of podcast hosts. Je stem kan te zacht of te hard zijn, of uiteindelijk overstemd worden door al het achtergrondgeluid waarvan je dacht dat het niet door de microfoon zou worden opgepikt.

Wel, als je de kwaliteit van je stemopnamen wilt verbeteren, gaan we je nu helpen! We geven je hier een paar tips waarmee je beter geluid voor je video's kunt krijgen. Natuurlijk. niets zal een 20$ mic ooit zo laten klinken als de 1000$ microfoon die je favoriete YouTuber waarschijnlijk gebruikt, maar dat betekent niet dat je opnamen niet toch professioneel kunnen klinken.

Twitch gamer

Twitch gamer

Het is ook de moeite waard op te merken dat deze tips allemaal werken, ongeacht of je OBS gebruikt om je stem op te nemen of andere programma's zoals Audacity of Adobe Audition. Het maken van een opname van hoge kwaliteit berust voor het grootste deel op voorbereiding, wat betekent dat het meeste werk al gedaan is voor je op de opnameknop drukt.

Dus, zonder verder oponthoud, hier zijn 7 tips die je helpen betere stemopnamen te maken:

1. Zet alles wat lawaaiig is in de kamer uit

Door de manier waarop onze hersenen werken, zijn de meesten van ons geneigd de achtergrondgeluiden in huis automatisch af te sluiten en te negeren. Microfoons hebben echter de neiging ze heel goed op te pikken, vooral condensatormicrofoons zoals de Blue Yeti, HyperX Quad Pro of de AT2020 (die favoriet zijn bij budgetbewuste content creators by Twitch en Youtube).

Achtergrondgeluiden kunnen het publiek afleiden, het kan het verstaan van wat je zegt bemoeilijken en je video over het algemeen moeilijk beluisterbaar maken. Daarom is het heel belangrijk dat je zo veel mogelijk ruisbronnen wegwerkt.

Sluit de ramen om te zorgen dat er geen geluiden van buiten naar binnen lekken, doe de deur dicht als er andere mensen bij je wonen. Zet alle airco's of ventilatoren die je eventueel in je kamer hebt draaien uit. Onthoud dat het je publiek niet kan schelen of je het comfortabel hebt of niet, maar ze geven wel om wat je te zeggen hebt, dus het is je missie om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken je te begrijpen.

Blue Yeti

Blue Yeti microfoon

We gaan het in een volgend artikel ook hebben over digitale manieren om achtergrondruis te verwijderen, maar die hebben meestal de neiging de stemkwaliteit te verminderen en je blikkerig en robotachtig te laten klinken, dus als je je publiek de best mogelijke geluidskwaliteit wilt bieden, is het belangrijk het ruisniveau in de kamer zo laag mogelijk te houden.

2. Houd de microfoon niet dicht bij je bureau, indien mogelijk

Een ander veel voorkomend probleem met de populairste instapmicrofoons zoals die we hierboven opsomden is dat ze meestal geleverd worden met korte, driepoot-achtige statieven die bedoeld zijn om op je bureau te zetten.

Hoewel dat op het eerste gezicht mooi en praktisch lijkt, is het probleem hier dat als je de microfoon zo dicht bij je toetsenbord en muis houdt, elke toetsaanslag of klik wordt opgepikt op de opname en je spreekstem overstemt. Dit heeft natuurlijk geen gevolgen als je korte video's maakt waarbij je de computer helemaal niet gebruikt, maar voor iedereen die tutorials, playthroughs of live streams doet, is het van cruciaal belang dat je het geluid van het toetsenbord laag genoeg houdt.

Houd je microfoon binnen een paar centimeter van je mond

Microfoon arm

Een goedkope boom arm

Een ander probleem met je microfoon op je bureau is dat zelfs als je muis of toetsenbord meestal stil zijn, elke stoot die je op het oppervlak van dat bureau maakt (zoals de muis optillen en weer neerzetten terwijl je hem verplaatst, of een kopje water neerzetten) door de microfoon opgepikt wordt en voor je kijkers als een luide donderslag klinkt.

Beide problemen kun je gemakkelijk verhelpen door je microfoon aan een microfoonarm te plaatsen in plaats van op de standaard microfoonstandaard. Deze klem je meestal vast aan je bureau of ander omringend meubilair en stellen je in staat je microfoon dicht bij je mond te houden en van je bureau af, weg van je muis en toetsenbord.

Boom armen (tafel armen) kunnen er wat intimiderend uitzien als je niet van plan bent je kamer in een geïmproviseerde opnamestudio te veranderen, maar maak je geen zorgen. Goedkope, met een veer bediende boom armen zijn meestal online te vinden vanaf ongeveer 20 euro. Ze zullen goed genoeg zijn voor je doeleinden en zijn veel korter dan ze lijken, zodat ze veel minder ruimte innemen dan je zou denken. Mocht je het kunnen veroorloven dan raden we wel aan een iets zwaardere kwaliteit te namen.

Lees ook eens dit artikel of lees verder na de link:

3. Houd je microfoon met de rug naar een eventuele ruisbron gekeerd

Zelfs als je je best doet om onze eerste tip op te volgen en elke onnodige ruisbron uit te schakelen, kan er toch nog wat lawaaierige elektronica in je opnameruimte zijn die je niet kunt uitschakelen. Dingen als je computer of laptop, bijvoorbeeld.
Zeker, als je er alleen maar geluid op opneemt, kun je er misschien mee wegkomen de ventilatoren op minimum te zetten terwijl je dat doet zonder dat je computer oververhit raakt, maar maak je gaming video's dan is er geen veilige manier om te voorkomen dat je computer lawaai maakt.

Er is echter wel een manier om de hoeveelheid ruis die op de opname wordt opgepikt tot een minimum te beperken. De meeste microfoons hebben tegenwoordig iets dat bekend staat als een “cardioïde polair patroon”. Dat klinkt misschien deftig, maar wat het eigenlijk betekent is dat je microfoon geluiden oppikt die van zijn “voorkant” komen, terwijl hij geluiden negeert die van achteren komen.

De naam komt van het feit dat het patroon er enigszins uitziet als een omgekeerd hart. Het omgekeerde hart-icoon wordt ook gebruikt om een cardioïde polair patroon op microfoons aan te duiden, dus let er goed op!

AT2020 microfoon

AT2020 microfoon

De meeste condensatormicrofoons (zoals de AT2020) hebben standaard een cardioïde polair patroon. Gebruik je toevallig iets als een Blue Yeti of HyperX Quadcast, kies dan het cardioide polar patroon met de fysieke schuifknop op de microfoon zelf.
Nadat je het juiste polaire patroon hebt ingeschakeld, probeer je je microfoon zo te plaatsen dat de bron van het geluid (je computer, bijvoorbeeld) er direct achter staat, terwijl jij vooraan staat.

Dit zal de achtergrondruis waarschijnlijk niet helemaal wegnemen, maar het zal het volume ervan in de uiteindelijke opname aanzienlijk verminderen, zodat je publiek zich veel gemakkelijker kan concentreren op wat je zegt.

4. Houd je microfoon binnen een paar centimeter van je mond

Omdat dynamische microfoons toch al niets oppikken tenzij ze heel dicht bij je mond staan, is dit advies meer gericht tot de mensen die condensatormicrofoons gebruiken.
Dat je microfoon gevoelig genoeg is om je stem aan de andere kant van de kamer op te pikken, wil nog niet zeggen dat je hem 2 meter van je gezicht moet houden. De optimale afstand hangt natuurlijk af van de microfoon zelf en de gain instelling (we praten later meer over gain), maar bij de meeste condensatormicrofoons is het aan te bevelen dat je er 6 tot 10 centimeter van af zit als je opneemt.
Als je dit doet klinkt je stem helder en natuurlijk, terwijl als je te ver weg staat je stem echo-achtig en blikkerig zal klinken. Evenzo zal te dicht bij de microfoon spreken waarschijnlijk vervorming en clipping tot gevolg hebben, waardoor je opnamen moeilijk te verstaan en onaangenaam om naar te luisteren zijn.

5. Zorg ervoor dat je de juiste kant van de microfoon gebruikt

Je moet er rekening mee houden dat microfoons in twee categorieën vallen: top-address microfoons en side-address microfoons. Bij de eerste moet je in de bovenkant van de microfoon spreken (zoals je tijdens een karaoke avond in een handmicrofoon zou zingen), terwijl je bij de tweede in de zijkant van de microfoon moet spreken.

De beroemde Blue Yeti, (veruit de populairste microfoon onder YouTubers en Twitch Streamers), is een zijdelingse microfoon, wat betekent dat je stem alleen luid, kraakhelder en helder klinkt als je er aan de zijkant in praat en niet in zijn bovenkant.
Als je veel naar streamers en YouTubers kijkt, heb je waarschijnlijk al eerder de Shure SM7B gezien. Dit is een front-address microfoon, en daarom zie je hem meestal direct op de mond van mensen gericht, in plaats van horizontaal voor hun gezicht geplaatst te zijn.

Beweeg niet teveel tijdens de opname

Als je niet zeker weet of de microfoon die je hebt side-address of front-address is, kun je de gebruiksaanwijzing raadplegen of het merk en model googelen, want de informatie moet gemakkelijk te vinden zijn.
Als je geen informatie over de microfoon hebt die je bij je zoektocht kan helpen, kun je ook experimenteren met het praten in verschillende kanten ervan en zelf vaststellen of hij side-address of front-address is.

Shure SM7B

Shure SM7B

6. Beweeg niet teveel tijdens de opname

Nadat je rekening gehouden hebt met alle andere adviezen hier en een goede positie voor je microfoon gevonden hebt, is het belangrijk dat je tijdens de opname niet te veel beweegt. Maak je geen zorgen, dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal stil moet staan!
Gebaren en andere bewegingen die je van nature tijdens het praten maakt zijn helemaal prima, zolang je je positie ten opzichte van de microfoon maar niet te veel verandert.
De reden hiervoor is dat verder weg of naar rechts en links van de microfoon bewegen kan leiden tot vreemde schommelingen in volume en geluidskwaliteit, die onaangenaam zijn voor je publiek.

Lees ook eens dit artikel of lees verder na de link:

7. Zorg ervoor dat je je versterking op een geschikt niveau instelt

Er zijn veel manieren om versterking te definiëren, maar om het in lekentaal te zeggen: de versterking slaat op hoe “gevoelig” je microfoon is, of hoe luid de uiteindelijke opname zal zijn. Stel je je gain te hoog in, dan zal je opname “clippen”, wat betekent dat je stem zo luid wordt dat hij vervormd.
Om dat te voorkomen kun je de versterking (gain) wat terugschroeven, in plaats van hem op de standaardwaarde van 100% te houden. Je kunt dit doen door de versterkingsschuif op de microfoon zelf te gebruiken (als die er is), of door in Windows de Apparaat eigenschappen te openen. Als je met software als OBS werkt is dat daar ook in te vinden.

De ideale versterkingswaarde verschilt van microfoon tot microfoon, maar terugschakelen tot minstens 75% is altijd aan te bevelen. Bedenk dat als je eerste opname zo luid is dat hij clipt, er geen manier is om hem te repareren! Een rustige opname kan echter bij de nabewerking gemakkelijk versterkt worden zonder kwaliteitsverlies!

Leuk dat je het helemaal tot het eind hebt gehaald! We weten dat dit een lang stuk was, maar we wilden alle tips die we kenden opnemen om je te helpen de best mogelijke stemopnamen voor je video's te maken!

Heb je nog vragen laat dan een bericht achter!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL