Hoe zing je vanuit je buik (of eigenlijk middenrif)?

door Franck

Veel zangers/zangeressen zouden graag leren hoe ze vanuit de buik kunnen zingen. Eigenlijk bedoel je dan hoe je vanuit het middenrif moet zingen.

De meeste mensen hebben wel eens gehoord dat zangers het advies krijgen om telkens als ze zingen met hun middenrif te ademen.
Als je al geruime tijd met zingen bezig bent, dan ben je vast wel specifieke methoden tegengekomen over hoe je vanuit het middenrif kunt zingen.

Maar wat houdt dat nu precies in? Wat is een middenrif, en wat is het nut ervan?
Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van het woord middenrif en het verband met zingen.

Hoe werkt het middenrif tijdens het ademen?

Je stembanden zijn eigenlijk gewoon een soort muziekinstrument. Tijdens het zingen moet je je stem volledig onder controle hebben om noten correct en lang vast te houden, dynamiek in je stem te brengen om het bedoelde gevoel uit te drukken, en te zingen zonder een breuk of barst in je stem. Dit kun je alleen bereiken als je je stembanden opbouwt en versterkt met ademhaling door je middenrif / buik.

Het middenrif is de spier onder je longen en net boven je buik, die het in- en uitademen regelt. Je zult mensen vaak dingen hebben horen zeggen als: “Adem uit je buik als je zingt”. En dan vraag je je af waarom mensen dat zeggen als je weet dat je hoort te ademen met behulp van je longen.

Je stembanden zijn eigenlijk gewoon een soort muziekinstrument

Wat ze bedoelen is dat een goede ademhaling een belangrijke voorwaarde is voor goed zingen. Als je eenmaal adembeheersing ontwikkelt, zul je in staat zijn lange noten vast te houden, je toonkwaliteit te verbeteren, en je stem over een grote afstand te laten horen!

Vanuit je buik leren zingen

Als baby worden we allemaal geboren met zeer goede stem- en ademmogelijkheden. Daarom kan het gejammer van een kind tot op grote afstand gehoord worden, ook al zijn de longen nog erg klein.
Omdat we als kind de verkeerde manier van ademhalen niet kennen resoneert onze stem en kan er een flink volume uit komen. Zoals we allemaal weten 🙂

Als we opgroeien ademen we ondiep uit het bovenste deel van onze longen, met als gevolg dat onze stem breekt en hijgt bij zelfs maar een kleine inspanning.

Hoe vanuit je middenrif / buik te zingen:

1: Maak je vertrouwd met spiercoördinaties die met zingen te maken hebben

Je moet jezelf vertrouwd maken met spiercoördinaties die met zingen te maken hebben. Het middenrif beweegt om lucht in de longen te zuigen en te verplaatsen. Zangers zonder ervaring spreken het bovenste longgebied aan. Je buikgebied gebruik je dan niet en je zult merken dat je snel buiten adem bent. Daarom is het erg belangrijk je middenrif te leren gebruiken!

2: Juiste Houding

Probeer rechtop te staan of te zitten als je zingt. Gebogen houdingen maken het voor zangers praktisch onmogelijk om met hun middenrif te ademen!
Wil je simpelweg de beste resultaten bij het zingen vanuit het middenrif? Vermijd dan kromme houdingen, want die beperken de luchtcirculatie en verslechten de zangprestaties.

3: Wederom: juiste houding.

goede-zang-positie

Rechtop staan voor een goede zangpositie

Als je staat, moet je rug recht zijn! Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan en je kin evenwijdig aan de grond. Door het hoofd bij het zingen schuin naar achteren te houden, forceer je je stembanden en belemmer je op ook de luchtcirculatie.

Ik snap dat je de neiging hebt om je hoofd achterover te werpen bij hoge uithalen, maar stemtechnisch gezien zal het niet helpen.

4: Buik en middenrif ademhalingsoefeningen

Neem, terwijl je dagelijks oefent op je zangvaardigheid, minstens tien minuten de tijd om op je ademhaling te oefenen. Ga op de grond zitten en vouw je benen over elkaar en laat je handen op de knieën rusten. Adem geleidelijk in tot je de lucht in je buik voelt uitzetten. Terwijl je in gedachten tot tien telt, hou je de lucht vast en adem je daarna langzaam uit.
Het klinkt zweverig maar dit is een zeer goede oefening voor iedereen die goed de ademhaling wil beheersen. En er is niets mis met een beetje zweverigheid!

5: Zorg ervoor dat je ademhalingspatroon correct is

Zet je handpalm op de bovenkant van je buik en begin te zingen met b.v. een paar simpele toonladders. Als de ademhalingswijze juist is, voel je hoe je handpalm naar buiten wordt geduwd door buikbewegingen. Dit is een effectieve manier om je stembeheersing en zangtechniek te verbeteren.

Door simpelweg met je hand te voelen hoe je je lucht gebruikt zul je snel een groot verschil merken tussen vanuit je longen en je buik te zingen. Probeer het nu direct uit! Laat een berichtje in de comments achter als je het verschil voelt!

6: Open je mond bij het zingen

Zangles hoe zingen

Doe je mond ver open

Veel mensen zijn bang om tijden het zingen hun mond flink open te gooien. Als in letterlijk je mond ver open te zetten. Doe dit echter wel. Je zult wederom per direct een groot verschil merken. Het klanken en volume komen veel beter tot hun recht!

Probeer eens het alfabet zeer overdreven op te zeggen. Articuleer 200%.
Zing daarna je favoriete liedje met die zelfde articulatie, en vanuit je buik. Wat een verschil!

Hoe het middenrif werkt

Het middenrif is een groep spieren die aan de zijkanten van de onderste ribben vastzitten. Het zit ook vast aan een deel van de rug, en aan het borstbeen. De voornaamste functie van het middenrif is te helpen bij het proces van inademen. Het daalt als je inademt. Het middenrif heeft geen directe rol bij het proces van uitademen, wel heeft het een zekere controle over de snelheid van het uitademen van je adem.

De handeling van het uitademen staat onder controle van het hele buikstelsel dat zich tussen de navel en het bekken bevindt. Op het moment dat je snel uitademt, wordt het middenrif in het algemeen inactief, hoewel bij een langzame uitademing het middenrif zich verzet tegen de regelmatige ademhaling voor de buik.

Lees ook op onze site:

Als je probeert extreem langzaam uit te ademen, merk je dat je de uitademing onder controle hebt, maar slechts gedurende een of twee seconden. Daarna gaat de ademhaling zonder enige inspanning verder. Het middenrif zorgt voor voldoende uitademing! Op het moment dat je snel uitademt, ben jij degene die het proces beheerst. Door deze beide methoden te proberen, zul je een verschil merken.

Uitademing in relatie tot zingen

Tijdens het zingen is het net alsof je tijdens het hele lied langzaam lange ademhalingen uitademt. Je bent geneigd het proberen onder controle te krijgen; voor de lange noten is het echter het middenrif dat de controle moet overnemen. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Iedereen heeft een behoorlijk stevig middenrif, ondanks de lengte of omvang die hij of zij heeft. Wat het middenrif nodig heeft is beheersing en niet versterking. Je moet je bewust zijn van de manier waarop het functioneert voordat je het probeert te beheersen.

Het middenrif en de stembanden

Je stembanden

Je stembanden niet forceren

De stembanden houden niet van te grote druk ten gevolge van de ademhaling. In plaats daarvan moeten ze voldoende druk hebben, die helpt om de geluidstrillingen in stand te houden. Is er een te grote druk binnen de stembanden, dan hebben ze de neiging zich strak op te kroppen, en dat betekent dat ze niet normaal kunnen presteren.

Bij het zingen hoeft het epigastrische gebied (bovenbuik) niet naar binnen getrokken te worden; in plaats daarvan moet het in dezelfde toestand zijn als wanneer het met lucht gevuld is na het inademen. Dit is vlak voordat een toon begint. Dit lijkt misschien in strijd met wat als juist beschouwd wordt, maar als je goed oplet zul je merken dat als je diep inademt en geheel of gedeeltelijk uitademt voor je een toon zingt, je gemakkelijk buiten adem raakt.

Op een gegeven moment weet je niet meer beter en zal professioneel zingen een compleet natuurlijk proces zijn!

De reden hiervoor is dat het middenrif al naar beneden bewogen is. Adem daarom diep in en zorg ervoor dat je dat op de juiste manier doet, en wel door de buik een beetje te strekken en niet de borstkas. Begin nu te zingen en laat het middenrif zijn werk beginnen. Je zult merken dat het zingen van lange zinnen of het vasthouden van noten gedurende langere tijd veel comfortabeler wordt doordat ademhalingsproblemen verminderen.

Een duidelijke video die in het kort een aantal basistips over goed zingen laat zien:

Singing Lessons For Beginners - The 5 Laws Of Singing - Learn Singing with Ken Tamplin - YouTube

Nuttige buik- en zangoefeningen

We eindigen met een aantal buik- en zangoefeningen!

Als je je bereik bij het zingen wilt verbeteren, moet je deze diafragma zangtechnieken leren. Ook al ben je geboren met een mooie stem, als je geen vermogen hebt om een hoge noot lang te zingen, dan moet je je meer concentreren op het leren van je zanglessen, zodat je je stem sterker kunt maken.

Om je helemaal goed te laten begrijpen hoe je vanuit je middenrif kunt zingen, volgen hier enkele zangoefeningen:

  1. Leg je wijsvinger een centimeter van je lippen af en begin uit te ademen. Probeer, terwijl je uitademt, te observeren hoe je middenrif beweegt. Je hoeft dit niet met veel kracht te doen. Het gaat om het gevoel.
  2. Een andere methode is voor de spiegel te gaan staan en je beide armen in een evenwijdige positie te brengen. Zorg ervoor dat je vingertoppen elkaar raken. Terwijl je inademt, sta je stil en beweeg je schouders of bovenborst niet.
  3. Het proces over hoe te zingen vanuit je middenrif houdt ook in dat je wat lucht inademt om je maag te vullen. Hier moet je dat zachtjes doen zonder de lucht erin te forceren. Als je uitademt, moet je je maag laten samentrekken. Maak er een geleidelijk of natuurlijk proces van in plaats van de lucht er geforceerd uit te persen. De bedoeling hiervan is je maag/diafragma te conditioneren in het beheersen van de luchtstroom.
    Je zult merken dat je, door dit gecontroleerde proces van ademhalen, je vaardigheden in zingen zult kunnen aanscherpen. Op het moment dat je je buik vult met lucht in plaats van je borstkas te vullen, zorgt dit proces ervoor dat de lucht langer meegaat. Op deze manier kun je moeiteloos hoge noten zingen.

Als je deze techniek al onder de knie hebt, probeer dan deze oefeningen elke dag doen! Op een gegeven moment weet je niet meer beter en zal professioneel zingen een compleet natuurlijk proces zijn!

Zangtips en zangles

Bedankt voor het lezen!

Leuk als je tot het einde er bij bent gebleven! Mocht je nog vragen hebben of iets willen toevoegen laat dan een bericht achter!

Zangleraren en andere professionals die een guest post willen insturen, neem contact met ons op!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL